Gezond

Eet jij op de goede momenten?

VOEDING, LICHT EN DE BIOLOGISCHE KLOK

 

Onze sociale klok loopt niet meer synchroon met onze biologische klok. Door de komst van kunstlicht verlengen we onze dagen, de 24- uurs economie zorgt ervoor dat we ook in de nacht (moeten) werken, en het internationale reizen leidt tot jetlags.

Licht is synoniem aan lichamelijke activiteit en eten. Donker is het signaal voor rust, slaap en vasten. Tegenwoordig is ons gedrag veel meer los komen te staan van het dag- en nachtritme. Steeds minder mensen zijn overdag nog buiten en krijgen daardoor weinig daglicht. Daarbij hoeven we steeds minder lichamelijke inspanning te leveren, maar gaat de voedselinname tot ’s avonds laat door. Deze verstoring van natuurlijke ritme leidt tot gezondheidsklachten en meer kans op overgewicht en diabetes 2.

 

Hoe komt dat nou eigenlijk?

In de ochtend is het lichaam gevoeliger voor insuline dan in de avond. Dat zou kunnen betekenen dat ’s avonds eten sneller tot insuline ongevoeligheid en diabetes leidt. Ook de vetstofwisseling wordt door de biologische klok beïnvloedt. Op ‘verkeerde’ momenten eten heeft invloed op vetopbouw en vetafbraak. In de nacht verbranden we vet, terwijl overdag juist vet wordt aangemaakt en opgeslagen in het vetweefsel. Als je de hele dag en zeker in de avond door blijft eten of snacken wordt eerst die energie verbruikt en blijf je dus vet stapelen.

Nog een tip: onderzoekers denken dat ontbijten bij voldoende (en het juiste) licht positieve effecten heeft op de opname van voedingsstoffen!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply