Gezond

Geef ons heden, ons dagelijks licht!

Nee, niet zozeer vanuit christelijk oogpunt, maar wel vanuit gezondheidsoogpunt.

Al weken is het prachtig zomers weer in Nederland. Voor mij is alles boven de 25 graden eigenlijk al te warm. Wanneer ik even een pauze tijdens mijn werk wil, blijf ik liever binnen waar het wat koeler is. Het liefst met de screens naar beneden, zodat er weinig zonlicht binnenkomt. Gevolg is dan wel dat ik eigenlijk in een te donkere ruimte zit te werken.

Er gaat namelijk niets boven daglicht. Licht is belangrijk om te kunnen zien, maar het beïnvloedt ook onze stemming, eetlust en alertheid. Wanneer je aan voldoende daglicht wordt blootgesteld, of wanneer je in een goedverlichte ruimte werkt, voel je je minder slaperig.

Dat laatste hangt samen met de invloed van licht op je biologische klok. In je ogen zitten lichtgevoelige fotoreceptoren die sterk reageren op licht en donker. Als het buiten donker wordt, krijgen je hersenen een signaal om te gaan slapen. Wanneer het buiten licht wordt, wordt je lichaam wakker. Deze ‘tijdschakelaar’ zorgt voor een goed slaap/waakritme. Wanneer je te weinig licht ziet, functioneert die tijdschakelaar minder goed. In de ochtend zit je dan nog ‘groggy’ achter je pc.

Als je toch veel binnen zit, dan heeft werken in een goed verlichte ruimte een positieve invloed op bijvoorbeeld je nachtrust. Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers die binnen 7 meter van een raam werkten, gemiddeld 46 minuten langer sliepen dan medewerkers die verder van de ramen zaten. Niet voor niets dat kantoren met flexplekken altijd een hoge bezettingsgraad hebben bij bureaus aan het raam.

Dus bazen: zorg voor werkplekken met voldoende daglicht of zo nodig kunstlicht en je personeel wordt er een stuk vrolijker, alerter en actiever van!

Bron: Licht – de invloed op lichaam en geest van Gemma Venhuizen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply