ESTHER GROENHUIJZEN

Als lichtontwerper ben ik altijd nieuwsgierig naar ontwikkelingen op gebied van licht in de brede zin van het woord. Licht intrigeert me. Dat varieert van armatuurdesign, toepassingen en effecten van licht tot de biologische werking ervan.

Ik heb een eigen ontwerp & adviesbureau LUX lichtontwerp + advies en een partnership met FluxPlus Healthy Lighting.

Na een aantal jaren bij een PR buro gewerkt te hebben, ben ik door het UMC St. Radboud Ziekenhuis benaderd om voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen voor kinderen met een chronische bijnierschorsaandoening. Moeilijke medische materie omschrijven in ‘Jip en Janneke’-taal.

Bijnieren maken een aantal hormonen aan, waaronder het stresshormoon cortisol.

Bij de Nederlandse Bijniervereniging ben ik voorzitter van de werkgroep voor kinderen geworden en heb een aantal jaren een bestuursfunctie bekleed. Omdat ik toch de creatieve kant in mezelf meer naar voren wilde laten komen, heb ik de opleiding tot interieurontwerper gevolgd en ben mijn eigen interieurontwerp buro begonnen. Interieurconcepten bedenken voor anderen. Heerlijk! Geïnteresseerd in kleur, raakte ik steeds meer gefascineerd door licht. Immers zonder licht zien we geen kleur. Vervolgens heb ik de opleidingen HBO Lichtontwerp en Hogere Verlichtingstechniek afgerond.

Tijdens het gastcollege ‘Licht en gezondheid’ kwam de werking van de biologische klok ter sprake. Onder invloed van licht worden de hormonen melatonine (nachthormoon) en cortisol (stresshormoon) aangemaakt. Nooit eerder had ik de link gelegd met de biologische klok en de invloed van licht op onze concentratie, alertheid, gezondheid en stemming o.a. door het hormoon cortisol.

Licht, gezondheid, design… voor mij viel alles op z’n plek!

Met deze blog hoop ik dat ik kan inspireren, informeren en laten zien dat(kunst)licht niet meer is weg te denken in ons leven.

Veel leesplezier, inspiratie en kennis!

Esther Groenhuijzen