Gezond

WINTERTIP VOOR THUISWERKERS!

Hoewel ik een hele fijne thuiswerkplek heb, komen de muren af en toe op me af. Hele dagen achter een laptop kan ik maar moeilijk volhouden. Bijna alles online en weinig tot geen afspraken buiten de deur. Dat scheelt in ieder geval een hoop reistijd. En die ‘gewonnen’ tijd zet ik nu anders in! Iedere dag ga ik minstens een uur wandelen met mijn hond. Juist nu in de donkere wintermaanden is het essentieel om zoveel mogelijk buiten te komen. Het liefst voor de middag. Ochtendlicht zorgt voor een energieboost. Voldoende daglicht zorgt voor een betere nachtrust waardoor je in de ochtend frisser bent. Je verhoogt hiermee tevens je weerstand wat in deze COVID-periode niet onbelangrijk is. Voldoende daglicht zorgt ook voor vermindering van neerslachtige gevoelens (winterblues).

Uit diverse onderzoeken blijkt dat daglicht (= diffuus zonlicht) effect op de kwaliteit en diepte van je slaap heeft. Ook al is het zonlicht minder intensief dan in de zomer; in de winter is de lichtintensiteit nog altijd 100 tot 150 keer sterker dan binnenverlichting.

Ochtendlicht zorgt ervoor dat je biologische klok (24 uurs ritme) wordt gesynchroniseerd zodat deze in de pas loopt met het ritme van dag en nacht. Hierdoor word je in de avond ‘op tijd’ moe. Hoe gek het ook klinkt, een tekort aan daglicht zorgt ervoor dat je in de avond later in slaap valt met als gevolg slaaptekort. In de ochtend gaat toch die wekker weer. Dat heeft effect op je humeur en alertheid op korte termijn. Op de lange termijn kan een chronisch slaaptekort tot alzheimer leiden.

 

Mijn wintertip voor de thuiswerkers: zorg dat je werkplek zo dicht mogelijk bij een raam is en compenseer je gewonnen reistijd met een heerlijke wandeling om de donkere wintermaanden zo gezond mogelijk door te komen!

 

Bron: NU.nl (Interview met Prof. dr. Roelof Hut, chronobioloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen)

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply