Gezond

Overgewicht door licht in de nacht?!

Gezond leven. We zijn er steeds meer mee bezig. Ook ik. Iedere dag bewegen en gezond eten. Niet veel mensen realiseren zich dat een goed dag-nachtritme ook invloed heeft op ons gewicht. Verstoring van het dag- en nachtritme kan leiden tot overgewicht doordat bruin vet minder energie verbrandt als het ’s nachts licht is! Dat is even een eye openener.

Even een korte uitleg: wanneer de dagen korter en kouder worden maakt ons lichaam meer bruin vet aan om in de winter de  lichaamstemperatuur op peil te houden. Aanmaak van bruin vet gebeurt dus niet alleen onder invloed van temperatuur maar ook licht! Normaal gezien zorgt een optimaal dag- en nachtritme ervoor dat het bruine vet actief energie verbrandt. Licht fungeert als ‘reset’ voor de biologische klok. Wanneer het aantal donkere uren kleiner wordt gemaakt door kunstlicht, lijkt het erop dat die reset functie niet meer goed werkt. Energie die niet door het bruine vet wordt verbrand, wordt in het lichaam opgeslagen als wit vet. Dit kan overgewicht en diabetes type 2 als gevolg hebben.

En daar gaan we met ons goede eet- en sportgedrag. Slaap lekker en lekker lang!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply