Gezond

Licht en donker

HOE WERKT ONZE BIOLOGISCHE KLOK

 

In de blog ‘Gezond’ wil ik de invloed van licht op ons als mens laten zien. Door de komst van kunstlicht hebben we overal en altijd licht wanneer we willen, om te kunnen werken, lezen, sporten en allerlei andere zaken. Komt dat even goed uit!

Maar licht heeft een veel grotere invloed op ons leven dan alleen kunnen zien. Licht heeft invloed op onze stemming, productiviteit, beleving en gezondheid.

Ik zal regelmatig bloggen over de effecten van licht. Om een beetje te kunnen begrijpen hoe dat proces in zijn werk gaat, zal ik proberen het kort en simpel uit te leggen.

Het circadiaan ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duur: oftewel een 24-uurritme of slaap-waakritme en functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

Ook andere lichtaamsfuncties vertonen een 24-uursritme zoals afscheiding van bepaalde hormonen, hartritme, slaappatroon en behoefte aan eten en drinken.

Het circadiaan ritme wordt via de biologische klok aangestuurd. Die ‘klok’ bevindt zich in onze hersenen en staat via ons netvlies in contact met de buitenwereld.

Onder invloed van licht worden o.a. het nachthormoon melatonine en het stresshormoon cortisol aangemaakt. Melatonine is het grootste anti-oxidant in ons lichaam en zorgt er voor dat ons lichaam ’s-nachts weer kan ‘resetten’. Cortisol zorgt er oa voor dat we ons fit voelen, alert zijn, ons beter kunnen concentreren en heeft invloed op onze stemming.

Melatonine en cortisol: deze twee begrippen zullen vaak terugkomen in mijn blogs.

So: be alert!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply