Gezond

Kortere dagen, minder licht!

Aanstaand weekend wordt de klok weer een uur terug gezet en gaat de wintertijd tot eind maart in. Een uurtje extra slapen is natuurlijk heerlijk, maar ieder jaar moet ik weer erg wennen aan de eerste avond dat het rond etenstijd al donker is. Voor veel mensen is het doorkomen van die winterperiode een enorme opgave. Kortere en koudere dagen. Je voelt je een stuk minder fit doordat je minder naar buiten gaat, minder beweegt en zwaarder eet. Op een herfstachtige dag, ben je sneller geneigd om binnen te blijven.

Toch is het goed om jezelf in deze periode te verwennen met zoveel mogelijk daglicht. Zonlicht geeft je energie en je wordt er blij van. Helaas vertrekken veel mensen in de donkere ochtend naar hun werk en komen tegen de avond in het donker weer thuis. Met een beetje geluk hebben ze tijdens de lunchpauze nog een wandeling buiten kunnen maken. Echter, vanaf oktober tot april/mei leven we in Nederland in een zogenaamde biologische duisternis: het zonlicht overdag is niet sterk genoeg meer om optimaal zijn werk op ons als mens te doen. Bij sommige mensen kan dit tekort aan daglicht zelfs leiden tot depressieve klachten en ernstige vermoeidheid(ook wel ‘SAD’ Seizoensafhankelijke Depressie genoemd). Lichttherapie zou een mooie uitkomst zijn voor mensen die echt last hebben van de winterblues of zelfs een winterdepressie. Overigens gaan deze klachten vanzelf weer over als de dagen langer worden.

Ikzelf heb overigens de ProPeaq lichtbril aangeschaft om in de ochtend die extra energieboost te krijgen. Het blauwachtige licht van de ProPeaq lichtbril zorgt ervoor dat melatonine (nachthormoon) volledig wordt onderdrukt en stimuleert de aanmaak van cortisol (stresshormoon), zodat ik fitter aan de dag begin!

 

www.propeaq.com

www.solg.nl

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply