Gezond

VERMOEIDE WERKNEMERS? Verhoog duurzame inzetbaarheid door flexplek met lichttherapie

Wetenschappelijk onderzoek laat steeds duidelijker zien dat er aantoonbare relatie is tussen verlichting en beleving, welbevinden, productiviteit en gezondheid. Onze biologische klok (zgn 24 uur klok) staat via het netvlies in het oog in verbinding met de buitenwereld. Tijdstip van de dag, duur van de lichtblootstelling, jaargetijde, hoeveelheid licht verticaal op het oog en spectrale samenstelling van het licht zijn bepalend voor het goed kunnen functioneren van die biologische klok (slaap/waakritme).

De moderne mens zit voor een groot deel van de dag in gebouwen waar weinig tot geen daglicht binnenkomt. Kunstverlichting, zoals vaak wordt toegepast in deze gebouwen, is veelal niet toereikend voor het goed functioneren van de biologische klok. Ook de 24-uurs economie zorgt er voor dat we op tijdstippen werken die niet in overeenstemming zijn met de stand van onze biologische klok en onze natuurlijk behoefte aan slaap.

FluxPlus heeft hiervoor de E-QUBE ontwikkeld. Een modulaire flexplek voor 4 tot 6 personen met een speciaal ontworpen high end LED-paneel met biodynamische verlichting. Een medewerker krijgt met intensief licht een energy boost om alertheid, concentratie en prestaties te bevorderen. Wetenschappelijk is de consensus van deze techniek bovengemiddeld; zo wonnen in september 2017 drie chronobiologen de Nobelprijs voor geneeskunde.

De E-QUBE kan voor een brede groep mensen ingezet worden: voor shift-workers die tijdens de nacht alert moeten blijven, intercontinentale reizigers met een jetlag, jonge ouders met een chronisch slaaptekort of medewerkers met winterblues.

Een energy boost van een half uur met blauw licht (470nm) en een hoge lichtintensiteit:

  • verhoogt de productiviteit
  • verhoogt alertheid
  • reduceert vermoeidheid
  • verlaagt depressieve/neerslachtige gevoelens
  • verbetert het slaap/waakritme
  • verbetert concentratie
  • houdt lichaamsgewicht in balans
  • zorgt ervoor dat een jetlag minder wordt

Voor de visus is minder licht nodig dan voor het biologische effect. Deze verdeling is aangebracht in het LED-paneel. Het licht dat via de binnenwand van de E-Qube wordt gereflecteerd komt na metingen boven de 1000 lux verticaal. Voor een biologisch effect is een verticale verlichtingssterkte van minimaal 800 lux nodig. Via een display kan de juiste lichtscène ingesteld worden voor bijvoorbeeld de energy boost of de daglichtcyclus. Tevens is rekening gehouden met de verblinding.

De E-QUBE op proef uitproberen? Dat kan! Neem contact op via egroenhuijzen@fluxplus.com

 

E-Qube 1 E-Qube 2 E-Qube 1 E-Qube 3 E-Qube 4

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply