Gezond

Achter het stuur na een nachtdienst??

Nachtdiensten zijn voor veel bedrijven en instellingen de normaalste zaak van de wereld. In de zorg, controlekamers, hulpverleners en bedrijven waar processen 24/7 doorgaan.

Hoewel ons lichaam er niet op ingesteld is om in de nacht te werken, wordt weinig aandacht besteed aan de gevolgen daarvan. Nachtmedewerkers zijn na een nachtdienst minder alert en presteren beduidend minder. Toch stappen ze zonder er bij na te denken in hun auto naar huis.

Een groot onderzoek in Amerika heeft aangetoond dat het risico op verkeersongelukken in de vroege ochtend voor meer dan de helft veroorzaakt wordt door bestuurders uit de nachtdienst. Het risico is het hoogst wanneer nachtdienstmedewerkers hun eerste nachtdienst ingaan. Aan het einde van hun nachtdienst hebben zij zo’n 24 uur zonder slaap doorgebracht of met een kort tukkie. Bij minder dan 4 uur slaap liep het ongevalsrisico op tot 11,5 maal hoger in het onderzoek. Even ter vergelijking: dat is ongeveer een alcoholpromillage van 1,2 tot 1,5. Bij een alcoholpromillage van 0,81 krijgt een bestuurder in Nederland een boete en moet hij bij het CBR een cursus volgen over alcohol en verkeer!

We vinden het niet kunnen om met alcohol achter het stuur te kruipen, maar over slaperigheid maakt praktisch niemand zich druk. En dat terwijl de gevolgen nagenoeg hetzelfde zijn. Vraag is of dit nu de verantwoordelijkheid van de weggever is of toch nog altijd je eigen verantwoordelijkheid. Dé oplossing om een verhoogd risico op een ongeval te vermijden is natuurlijk om niet achter het stuur te kruipen. De praktijk wijst echter anders uit.

Wat kun je zelf doen? Een half uur blauw licht met een hoge lichtintensiteit, nog voor je lichaamstemperatuur zijn minimum bereikt, verschuift het slaap/waakritme naar een later moment. Cognitieve functies als alertheid, concentratie en slaap verschuiven mee. Wil je meer tips wat je als werknemer of werkgever kunt doen? Lees dan het gehele artikel op http://werktijden.blogspot.nl/2017/04/auto-ongelukken-na-nachtdiensten-wake.html

 

 

Gelezen in ARBO 4|2017

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply