Gezond

Wakker worden met koffie? Stel het even uit!

Hoe heerlijk is het als je net je bed uitkomt wakker te worden met dat eerste kopje koffie? Toch zijn er volgens slaapexperts Els van der Helm en Michael Breus een aantal redenen om het drinken van je eerste kopje koffie in de ochtend uit te stellen.

Tijdens het slapen verliezen we via de mond veel vocht. Koffie is ook nog eens vocht afdrijvend. Beginnen met een paar glazen lauwwarm water vult het vocht weer aan. Daarbij komt het metabolisme (stofwisseling) beter op gang.

Het ‘groggy’ gevoel in de morgen (ook wel slaaptraagheid genoemd) zorgt ervoor dat cafeïne de eerste 30 minuten dat je wakker bent, niet effectief is. Je lichaam is gewoon nog in de slaapstand en moet langzaam wakker worden.

De laatste reden is het stresshormoon cortisol dat in de ochtend zijn hoogste piek behaalt. Cortisol zorgt er o.a. voor dat we ’s-ochtends wakker worden en dat we overdag bij de les blijven. Als je vroeg in de ochtend cafeïne toevoegt, wat een stimulus is, denkt je lichaam dat het niet zoveel cortisol meer hoeft aan te maken. Gevolg is dat je cortisolspiegels naar beneden gaan. Je krijgt een cafeïnecrash, wat ervoor zorgt dat je nog meer koffie gaat drinken.

Advies van beide slaapexperts is om 90 minuten in de ochtend te wachten voor je eerste kopje koffie.

 

Dat wordt toch even wennen voor sommigen!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply