Gezond

Gezond licht?!

Dat we steeds ouder worden is natuurlijk mooi, maar dan wel graag als we mobiel en helder van geest blijven. Daar kunnen we natuurlijk op allerlei manieren iets aan doen. Gezond eten, meer bewegen en stress zoveel mogelijk reduceren.

Eén van die manieren is jezelf iedere dag aan zoveel mogelijk daglicht bloot te stellen. Een half uur tot een uur per dag buiten wandelen of fietsen (zonder zonnebril!) maakt niet alleen je hoofd lekker leeg, maar daglicht zorgt er ook voor dat je biologische klok wordt bijgesteld die het dag- en nachtritme reguleert. Daarnaast heeft licht invloed op je stemming, alertheid, lichaamstemperatuur en het slaaphormoon melatonine.

Sommige ouderen met mobiliteitsproblemen, dementie of ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen, komen weinig buiten en hebben binnenshuis te weinig licht. Vorige week heb ik voor de algemene ruimtes van een woonzorginstelling een lichtplan gepresenteerd met biodynamische verlichting. Met deze verlichting -die van lichtkleur en lichtintensiteit verandert- kan bijvoorbeeld de daglichtcyclus worden nagebootst. Door de bewoners hieraan bloot te stellen, gaan ze niet alleen beter zien, maar slapen ze ook beter. Hierdoor worden ze overdag weer energieker en alerter, depressies nemen af, ervaren ze minder angst, verwarring en apathie, hebben vaak minder medicatie nodig en neemt de druk op zorgpersoneel af. Gelukkig komt steeds meer kennis beschikbaar over de effecten van voldoende (dag)licht en is hiervoor steeds meer aandacht in woonzorginstellingen.

Tot die tijd zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk overdag buiten ben!

Meer info over licht en ouder worden www.vilans.nl (Licht voor ouderen en mensen met dementie).

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply