Gezond

Goede voorlichting gebruik biodynamische verlichting essentieel!

De moderne mens zit te vaak binnen. Dat houdt in dat we te weinig worden blootgesteld aan voldoende daglicht wat grote invloed heeft op ons slaap/waakritme, hormonale en metabole processen. De lichtmarkt speelt hier handig op in. Biodynamische lichtsystemen (zgn. Human Centric Lighting) bootsen het verloop van het daglicht na met variatie in kleurtemperatuur (van koelwit tot warmwit van 2700K – 6500K) en lichtintensiteit. Van zonsopkomst tot zonsondergang, elk moment van de dag kan worden nagebootst. De koele lichttonen activeren en stimuleren, terwijl warme kleuren oproepen tot rust en ontspanning. De mate waarin licht hierop invloed heeft, is afhankelijk van de verlichtingssterkte, tijdsduur van verlichting, timing van de blootstelling en de spectrale verdeling. In tegenstelling tot licht voor de visus hebben we het hier dus over beïnvloeden van o.a. hormonale en metabole processen.

Met de komst van kunstlicht hebben we eigenlijk al een chronische stressfactor voor onszelf gecreëerd. We hebben licht wanneer we willen, hoe vaak we willen en hoe lang we willen. Licht stimuleert o.a. het hormoon cortisol (stresshormoon) en onderdrukt het hormoon melatonine (nachthormoon dat er voor zorgt dat we inslapen en kunnen doorslapen). Naast hormonen en neurotransmitters die een dag/nachtritme hebben, geldt dat bijvoorbeeld ook voor metabole processen en je lichaamstemperatuur.

Wat mij steeds meer verontrust is dat lichtspecialisten met een veelal technische achtergrond zich nu opwerpen als specialist in de zgn. Human Centric Lighting. Zonder enige of weinig kennis van bioritmen. Een daglichtcyclus voor kantoortijden wordt van internet geplukt en ingeprogrammeerd. Dat tot daaraantoe. Kwalijker wordt het wanneer dit bij bedrijven gebeurt waar 24/7 wordt gewerkt (ploegendiensten). Het op verkeerde momenten toepassen van biologisch activerend licht kan grote gevolgen hebben voor gezondheid en welzijn van medewerkers.

Een goede begeleiding in dit traject met kennisoverdracht aan medewerkers en het ontwikkelen van lichtscenario’s afgestemd op shifts of kantoortijden zorgt ervoor dat we optimaal kunnen profiteren van Human Centric Lighting.

 

Meer informatie over werken in en met biodynamische verlichting vind je op www.fluxplus.com

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply