Gezond

Alert tijdens nachtdienst!

Binnenkort ga ik interviews afnemen voor het opstellen van een functioneel Programma van Eisen bij een groot internationaal bedrijf in de haven van Rotterdam waar 24/7 wordt gewerkt. Interviews met o.a. de veiligheidskundige, gebouwbeheerder, arbodeskundige/-arts, HRM, KAM (Kwaliteits- & Arbeidsmanager) en diverse operators. In de controlekamer zal biodynamische verlichting worden geïnstalleerd. Verlichting die van lichtkleur & -intensiteit verandert met een dusdanig hoge lichtintensiteit dat het invloed heeft op het bioritme. Hiervoor heb ik eerst een lichtberekening gemaakt met berekeningsvlakken verticaal gemeten op het oog. Al enige tijd wordt in medisch-biologisch onderzoek aandacht besteed aan de invloed van licht via het oog op de werking van de hersenen. Licht heeft een positieve invloed op concentratie, alertheid, prestatie en stemming. Licht reduceert vermoeidheid en verlaagt depressieve/ neerslachtige gevoelens. De mate waarin licht hierop invloed heeft is afhankelijk van de verlichtingssterkte, tijdsduur van verlichting, timing en de spectrale verdeling.

Zeker in de nachtdienst is het belangrijk alert te blijven om geen of zo min mogelijk fouten te maken. Niet alleen in controlekamers, maar ook in ziekenhuizen, verpleeg- en bejaardenhuizen, beveiligings/surveillance organisaties en andere service verlenende organisaties!

Afhankelijk van het aantal nachten dat een medewerker dienst heeft, wordt gekozen voor een energieboost of voor het verschuiven van het slaap/waakritme.

Het Programma van Eisen zal gebruikt worden om te toetsen of aan de voorwaarden van biodynamische verlichting wordt voldaan. Daarbij is het goed informeren en begeleiden van medewerkers van groot belang.

 

Bronnen:

Bright Light Exposure at Night and Light Attenuation in the Morning Improve Adaptation of Night Shift Workers

Circadian Adaptation to Night Shift Work Influences Sleep, Performance, Mood and the Autonomic Modulation of the Heart

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply