Gezond

Afvallen op de klok: het Chronodieet!

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Ieder jaar na de feestdagen zijn weer grote groepen in sportscholen te vinden om af te vallen en fitter te worden. Afvallen kan op vele manieren. Timing is daarbij belangrijk! Niet gedacht, hè?! Dat is in ieder geval het uitgangspunt van het Chronodieet. Ons lichaam heeft een zgn. circadiaans ritme. Een cyclus van 24 uur met metabole en fysiologische processen. Dit ritme heeft ook invloed op het vermogen om af te vallen. Wat eet ik op welk moment van de dag.

In het kort een uitleg: Glucose (eenvoudige suikers) voorziet het lichaam van brandstof. Insuline is het hormoon dat glucose in de cellen van ons lichaam laat stromen. Zoals bijna elk hormoon in ons lichaam, heeft ook insulinegevoeligheid een duidelijk ritme. Tijdens bepaalde piekmomenten op een dag is insuline beter in staat glucose naar diverse cellen te verplaatsen om als brandstof te gebruiken dan in de nachtelijke uren. Dat is bv de reden dat mensen die in de nacht eten, vaker aankomen. Dus: minder eten als de insulinegevoeligheid laag is, bevordert de verbranding van vetvoorraden en stimuleert gewichtsverlies!

Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen. Wanneer en hoeveel koolhydraten je eet, is belangrijk om gewicht te verliezen. In de ochtend is ons lichaam insulinegevoeliger dan in de avond. Eet daarom in de avond meer eiwitrijk voedsel.

Door eetgewoonten te veranderen en op het juiste moment de juiste voedingsmiddelen te eten, gaat je lichaam efficiënter om met vetverbranding. Een chronodieet kan dus helpen met gewicht te verliezen en gezonder te worden!

 

Gelezen in: Chronobiology (The Chronodiet: a diet based on your biology) https://www.chronobiology.com/20121/

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply