Monthly Archives

januari 2018

Gezond

Alert tijdens nachtdienst!

Binnenkort ga ik interviews afnemen voor het opstellen van een functioneel Programma van Eisen bij een groot internationaal bedrijf in de haven van Rotterdam waar 24/7 wordt gewerkt. Interviews met o.a. de veiligheidskundige, gebouwbeheerder, arbodeskundige/-arts, HRM, KAM (Kwaliteits- & Arbeidsmanager) en diverse operators. In de controlekamer zal biodynamische verlichting worden geïnstalleerd. Verlichting die van lichtkleur & -intensiteit verandert met een dusdanig hoge lichtintensiteit dat het invloed heeft op het bioritme. Hiervoor heb ik eerst een lichtberekening gemaakt met berekeningsvlakken verticaal gemeten op het oog. Al enige tijd wordt in medisch-biologisch onderzoek aandacht besteed aan de invloed van licht via het oog op de werking van de hersenen. Licht heeft een positieve invloed op concentratie, alertheid, prestatie en stemming. Licht reduceert vermoeidheid en verlaagt depressieve/ neerslachtige gevoelens. De mate waarin licht hierop invloed heeft is afhankelijk van de verlichtingssterkte, tijdsduur van verlichting, timing en de spectrale verdeling.

Zeker in de nachtdienst is het belangrijk alert te blijven om geen of zo min mogelijk fouten te maken. Niet alleen in controlekamers, maar ook in ziekenhuizen, verpleeg- en bejaardenhuizen, beveiligings/surveillance organisaties en andere service verlenende organisaties!

Afhankelijk van het aantal nachten dat een medewerker dienst heeft, wordt gekozen voor een energieboost of voor het verschuiven van het slaap/waakritme.

Het Programma van Eisen zal gebruikt worden om te toetsen of aan de voorwaarden van biodynamische verlichting wordt voldaan. Daarbij is het goed informeren en begeleiden van medewerkers van groot belang.

 

Bronnen:

Bright Light Exposure at Night and Light Attenuation in the Morning Improve Adaptation of Night Shift Workers

Circadian Adaptation to Night Shift Work Influences Sleep, Performance, Mood and the Autonomic Modulation of the Heart

Gezond

Afvallen op de klok: het Chronodieet!

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Ieder jaar na de feestdagen zijn weer grote groepen in sportscholen te vinden om af te vallen en fitter te worden. Afvallen kan op vele manieren. Timing is daarbij belangrijk! Niet gedacht, hè?! Dat is in ieder geval het uitgangspunt van het Chronodieet. Ons lichaam heeft een zgn. circadiaans ritme. Een cyclus van 24 uur met metabole en fysiologische processen. Dit ritme heeft ook invloed op het vermogen om af te vallen. Wat eet ik op welk moment van de dag.

In het kort een uitleg: Glucose (eenvoudige suikers) voorziet het lichaam van brandstof. Insuline is het hormoon dat glucose in de cellen van ons lichaam laat stromen. Zoals bijna elk hormoon in ons lichaam, heeft ook insulinegevoeligheid een duidelijk ritme. Tijdens bepaalde piekmomenten op een dag is insuline beter in staat glucose naar diverse cellen te verplaatsen om als brandstof te gebruiken dan in de nachtelijke uren. Dat is bv de reden dat mensen die in de nacht eten, vaker aankomen. Dus: minder eten als de insulinegevoeligheid laag is, bevordert de verbranding van vetvoorraden en stimuleert gewichtsverlies!

Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen. Wanneer en hoeveel koolhydraten je eet, is belangrijk om gewicht te verliezen. In de ochtend is ons lichaam insulinegevoeliger dan in de avond. Eet daarom in de avond meer eiwitrijk voedsel.

Door eetgewoonten te veranderen en op het juiste moment de juiste voedingsmiddelen te eten, gaat je lichaam efficiënter om met vetverbranding. Een chronodieet kan dus helpen met gewicht te verliezen en gezonder te worden!

 

Gelezen in: Chronobiology (The Chronodiet: a diet based on your biology) https://www.chronobiology.com/20121/