Gezond

EINDE WINTERTIJD OF ZOMERTIJD??

Komend weekend gaat de wintertijd weer in. Heerlijk! Een uur extra. De meeste mensen hebben hier weinig moeite mee. Hoe anders is dat in het voorjaar wanneer de klok een uur vooruit wordt gezet. Veel mensen hebben last van die mini-jetlag. Verhoogde kans op verkeersongelukken, bedrijfsongevallen en verhoogde kans op hartinfarcten.

Waarom is in de jaren 70 ook al weer de zomertijd ingevoerd? Om economische redenen. Echter, de beoogde energievoordelen zijn nooit behaald en het kost het bedrijfsleven onnodig veel geld.

Inmiddels is genoeg onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van het tweejaarlijks verschuiven van de klok op ons bioritme.

Nu lees ik al discussies welke tijd er dan moet worden afgeschaft: de wintertijd of de zomertijd. Ook ik vind lange avonden heerlijk in het voorjaar en zomer. Maar waarom zou het na 22.00 uur nog licht moeten zijn? Dat weerhoudt ons ervan om op tijd naar bed te gaan. Zeker gezien alle discussies over (chronisch) slaapgebrek lijkt me dat we dit door een zomertijd niet nog meer in de hand moeten werken. Nog te vaak wordt het belang van slaap nog onderschat. Slaap heeft invloed op ons immuunsysteem, stofwisseling en onze cognitieve processen. Je merkt zelf dat je door slaaptekort vermoeider en prikkelbaarder bent. Je maakt sneller fouten en bent minder creatief.

Ochtendlicht zorgt ervoor dat we actief worden. Het lijkt mij dus zinvoller om zo vroeg mogelijk in de ochtend hiervan gebruik te maken! Hoe eerder licht in de ochtend, des te beter voor ons functioneren.

Ons gedrag wordt bepaald door het ritme van licht en donker, niet door onze horloge.

Als wetenschappers het er over eens zijn dat zo lang er licht is het nachthormoon melatonine onderdrukt wordt, dan zegt mijn boerenverstand: schaf die zomertijd af!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply