In het Brabants Dagblad en Trouw las ik een artikel dat verlichting bepaalt hoe en wat je eet.
In een goed verlicht restaurant zou je eerder voor een gezonde hap kiezen dan in een restaurant waar de verlichting minder is. Dat zou komen doordat licht je alerter maakt, waardoor je beter oplet en daardoor meer verstandige beslissingen neemt: meer vis, groente of wit vlees dan gefrituurd eten of een dessert. Dus vol de lichten aan in een restaurant om de volksgezondheid te bevorderen?! Die redenering gaat niet helemaal op. In een minder verlichte ruimte blijken mensen langzamer en juist minder te eten wat dus weer een gezonder eetgedrag toont. Ik zou in deze zeggen dat de sfeer die wordt bepaald door licht leidend kan zijn voor het eetgedrag.
Toch heeft voeding en licht wel degelijk veel met elkaar te maken. Licht is synoniem aan lichamelijke activiteit en eten. Donker is het signaal voor rust, slaap en vasten. In de ochtend is ons lichaam insulinegevoeliger dan in de avond. Overdag is ons lichaam erop gericht om energie tot zich te nemen. In de nacht komt niet gebruikte energie weer vrij door vetverbranding.
Sfeerverlichting is dus blijkbaar belangrijk voor de menukeuze, maar tijdstip van de dag voor voedselinname ook. Vooralsnog blijft gezond eten sowieso belangrijk!
Gelezen in Trouw dd 30-05-2016 en Brabants Dagblad dd 31-05-2016
No Comments