Gezond

Een uurtje extra licht?!

Afgelopen weekend is de klok weer een uur vooruit gezet. Zomertijd! Hoe heerlijk is het om in de avond weer wat meer licht te hebben! En dat al lekker in maart. Maar er is geen extra uurtje licht. We verschuiven onze werkdag ten opzichte van het licht. Wat wel gebeurt, is dat we een uur korter slapen. En daar hebben nou juist veel mensen last van. Onze biologische klok is gemiddeld 24 uur en 12 minuten. Hierdoor moet ons ritme dagelijks worden bijgesteld. Dat gebeurt door het licht in de ochtend. En door te sleutelen aan de tijd waarop het licht wordt, lopen wij steeds uit de pas.

In maart begint het in de ochtend weer net wat eerder licht te worden en dan wordt de klok een uur vooruit gezet. Daarmee zijn we weer een maand terug in de tijd. Vooral avondmensen hebben last van de overgang naar de zomertijd. Bij avondmensen loopt de biologische klok nu eenmaal langzamer dan bij ochtendmensen. Een uur eerder naar bed zit er niet echt in, terwijl ze wel een uur eerder op moeten staan.

Te vaak wordt het belang van slaap nog onderschat. Slaap heeft invloed op ons immuunsysteem, stofwisseling en onze cognitieve processen. Je merkt zelf dat je door slaaptekort vermoeider en prikkelbaarder bent. Je maakt sneller fouten en bent minder creatief. De dagen na het ingaan van de zomertijd gebeuren meer ongelukken en ligt het aantal hartinfarcten hoger.

Ons gedrag wordt bepaald door het ritme van licht en donker, niet door onze horloge. Het doet ons meer slecht dan goed volgens verschillende wetenschappers. Tijd dus om de zomertijd volledig af te schaffen!

 

Interview met Marijke Gordijn (Rijksuniversiteit Groningen | Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid)

Brabants Dagblad 29 maart 2016

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply