Gezond

Slaap je gezond!

Een bekende uitspraak van Joop Zoetemelk: “de Tour win je in bed”. Regelmatig hoor je mensen roepen dat ze maar weinig slaap nodig hebben en daar heel trots op zijn. Immers, slapen is in hun ogen verspilde tijd. Tijd die je ook aan andere (belangrijkere) zaken kunt besteden.

Maar slaap is nou juist zo vreselijk belangrijk om goed te kunnen presteren, gezond en fit te blijven!

Het nachthormoon melatonine regelt het dag- & nachtritme. Zodra het donker wordt, wordt dit stofje aangemaakt. Terwijl jij slaapt, is je lichaam druk bezig de boel te ‘resetten’. Dat maakt dat melatonine het grootste antioxidant in je lichaam is. Melatonine ondersteunt daarnaast je hart- en bloedvatenstelsel, ondersteunt je immuunsysteem, heeft een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen en vermindert spanningen. Tijdens de diepe slaap komen ook groeihormonen vrij die eiwitsynthese stimuleren en zorgen voor fysiek herstel en opbouw van spieren. Ook is ons brein tijdens het slapen actief bezig om alles wat je overdag hebt geleerd en meegemaakt, op te slaan en te verwerken.

Om een goede nachtrust te hebben, zijn een aantal factoren van belang: een rustige omgeving en een donkere, koele kamer. Enne… zo min mogelijk stress.

 

Voor vanavond: slaap lekker en morgen gezond weer op!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply