“Voor 10.00 uur beginnen met werken is ongezond”
Daar dromen velen van: opstaan wanneer je uitgeslapen bent. Hoe lekker zou dat zijn. Vroege vogels hebben daar weinig last van, maar het merendeel vindt het wakker worden met de wekker een kleine ramp.
Het is onze maatschappelijke wekker die ons meestal wakker maakt: opstaan om naar school of naar werk te gaan.
Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat werken van 9 tot 5 ongezond is. Dat heeft alles te maken met onze biologische klok. Die zorgt er nl voor dat we het moeilijk hebben ons vroeg op de dag te concentreren. En dat duurt wel tot ons 55e jaar! Dat klinkt als muziek in de oren voor langslapers. Toch is er ook een tegengeluid.
Een gerenommeerde slaapdeskundige denkt dat later opstaan geen oplossing is, maar er toe leidt dat mensen ook later gaan slapen. Je verschuift het probleem alleen maar. Mensen die fit en gezond willen zijn, moeten gewoon vroeger gaan slapen. Dat het slaapritme bij velen in de war is, is niet de schuld van de zon. Je lichaam is afgestemd op het zonlicht. Kunstlicht heeft ons slaapritme onnatuurlijk gemaakt. Met de komst van kunstlicht is ons slaapritme onnatuurlijk geworden. Daarbij zenden moderne tv- en computerschermen, led-lampen en smartphones meer blauw licht uit. Dat blauwe licht is nu juist het deel dan het daglicht dat de hersenen aanspoort om wakker te blijven! In de avond krijgen de hersenen dus de verkeerde signalen.
Avondmensen hebben het maar knap lastig in een maatschappij van 9 tot 5. Dat geldt overigens ook voor pubers en jong volwassenen. Die slapen echt niet uit om hun ouders te pesten. Ze zitten in een fase van hun leven dat ze avondmens zijn.