Monthly Archives

september 2017

Gezond

Lichtvervuiling ongezond?!

Sinds de komst van kunstlicht hebben we licht waar we willen, wanneer we willen en hoe lang we willen! Niet alleen binnen, maar ook buiten: bijna overal is licht! Hoe handig is dat. Werk, sport en uitgaan kan op ieder moment van de dag of nacht. Computers, smartphones en laptops hebben er mede voor gezorgd dat je 24-uur online kunt zijn. Toch heeft deze constante blootstelling aan kunstlicht meer effect op je gezondheid dan je je misschien realiseert.

Zolang we blootgesteld worden aan licht, worden o.a. het nachthormoon melatonine en het hormoon prolactine onderdrukt: de zgn ‘Natural Killers’. Een eerstelijns defensie tegen kankercellen.

Als kind was je misschien bang in het donker, maar het lijkt erop dat je meer angst kunt hebben voor licht. Voldoende daglicht is gezond voor je, maar te veel licht op momenten dat de natuur zegt dat je beter kunt slapen, kan serieuze gevolgen voor je gezondheid hebben.

 

Tip: zorg voor voldoende slaap in een donkere, koele kamer!

 

Gelezen in Chronobiology ‘Constant Exposure to Artificial Light More Damaging Than You May Think’

 

 

 

Gezond

Hogere productiviteit door ‘gezond’ licht!

“Doe wat je wilt, maar doe het BUITEN!” Een bekende slogan van een buitensport merk. Toch zitten de meesten onder ons hele dagen binnen in ruimtes waar onvoldoende tot geen daglicht komt. Maar och, in het voorjaar en zomer ga je misschien op de fiets naar je werk of in je lunchpauze of na je werk een half uur naar buiten.

Licht heeft een grote invloed op ons biologische ritme. Het slaap/waakritme wordt hierdoor aangestuurd, je lichaamstemperatuur, hartslag en de productie van diverse hormonen. Licht heeft ook invloed op je stemming, prestatie, concentratie en alertheid. Bij gebrek aan voldoende (dag)licht wordt je vermoeider en kan je stemming worden beïnvloed.

Nu de herfst- en winterperiode er weer aankomt, de dagen korter en kouder worden, blijf je steeds vaker binnen. En vaak in weinig tot slecht verlichte ruimtes!

Goede verlichting op je werk is van groot belang voor je gezondheid en welzijn. De 500 Lux (hoeveelheid licht op de meeste werkplekken) is prima om te kunnen zien, maar lang niet genoeg om een biologisch effect te creëren. Inderdaad: dat wat je nodig hebt om je alertheid, prestatie, concentratie en welzijn te verhogen.

Een oplossing is het toepassen van biodynamische verlichting op de werkplek. Verlichting die van lichtintensiteit en -kleur verandert met een dusdanig hoge lichtopbrengst en aandeel in het blauwe deel van het lichtspectrum dat het invloed heeft op je bioritme. Deze verlichting is met diverse lichtscenario’s in te stellen. Bijvoorbeeld koel, fris licht in de ochtend om actief te worden, warmwit licht in de lunchpauze voor ontspanning en na de lunch nog even een shotje koel, fris licht om de middagdip tegen te gaan.

Ik ga de komende maanden vaak een lichtje scheppen!