Ook zo geïrriteerd wanner je puberend kind maar niet wil slapen? Ook zo geïrriteerd wanneer je kind in de ochtend z’n bed niet uitkomt? Ook zo geïrriteerd dat ze zo lang in de avond op hun mobiel of laptop zitten, tv kijken of nog aan het gamen zijn? Honderden keren heb je ze verteld dat ze op tijd moeten slapen omdat ze de volgende ochtend weer naar school moeten.
Een kleine eye-opener: onze pubers kunnen er helemaal niets aan doen!
Doordat kinderen in de pubertijd komen, verandert er hormonaal heel veel. Ook de biologische klok verandert waardoor het slaap- waakritme verschuift naar een later tijdstip. Wanneer je kind dan ook nog een avondmens is –wat genetisch is bepaald- dan heb je een nog groter probleem! Die wekker gaat immers de volgende ochtend weer gewoon af om naar school te moeten. Chronisch slaaptekort komt veel voor onder onze jeugd en jong volwassenen. Die ontregelde biologische klok lijkt op een jetlag. En dat heeft grote consequenties. Het ontregelt het metabolisme, immuunsysteem, hormoonhuishouding, leervermogen, bloeddruk en de regulering van je lichaamstemperatuur. Jongeren kunnen hierdoor slechter presteren op school, hun (psychische) gezondheid gaat achteruit, depressies liggen op de loer, er kan overgewicht ontstaan, agressief gedrag en een hoger risico op alcohol- en drugsmisbruik.
Zo.. daar sta je dan als ouder. Ga ze dat maar eens duidelijk maken!
Ook ik heb jarenlang geprobeerd duidelijk te maken hoe belangrijk het is om voldoende te slapen. Jongeren worden voldoende voorgelicht over gezond eten en meer bewegen, maar voor slapen is eigenlijk heel weinig aandacht.
Volgend jaar start een pilot (Charge your brainzzz). Een lespakket dat de Hersenstichting in samenwerking met Amsterdam Slaap Centrum MC en Chrono@Work van de Rijks Universiteit Groningen gaat ontwikkelen.
Alvast een snelle tip voor de jeugd: in de avond een zonnebril op om eerder te gaan slapen en in de ochtend een daglichtlamp om overdag beter te kunnen presteren en concentreren!
Bron: gelezen in RTL Nieuws Weekendmagazine, editie 42, 2016