Spotlight

Het LichtCafé: licht in de duisternis

Een tekort aan daglicht kan ervoor zorgen dat je somberder wordt en sneller geïrriteerd raakt gedurende de herfst- en wintermaanden: de winterblues! Het wordt zorgelijker wanneer je zoveel last krijgt van een tekort aan daglicht, dat je het liefst de hele herfst- en winterperiode wilt slapen en eten, vooral koolhydraatrijk en zoet voedsel. Dan spreek je van een winterdepressie. Het verschil met een ‘gewone’ depressie: in het voorjaar en zomer verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 60% aan winterblues en 3% aan een winterdepressie.

Winterblues kun je zelf goed ondervangen door vaker naar buiten te gaan of gebruik te maken van lichttherapie (lichtlamp of lichtbril).

Heb je last van een winterdepressie, dan is professionele hulp nodig. GGz Eindhoven heeft hiervoor een inspirerende plek gecreëerd waar je terecht kunt voor behandeling met lichttherapie: het LichtCafé! Naast het krijgen van lichttherapie, wordt voorlichting gegeven over een gezonde leefstijl en kun je online coaching krijgen.

Ochtendlicht zorgt ervoor dat je fit en actief aan je dag kunt beginnen. Daarom krijg je de lichttherapie in de ochtend tijdens een gezond ontbijt.

Heb je een ernstig verstoord slaap-/waakritme? Ook dan kun je terecht bij het LichtCafé.

Voldoende (dag)licht zorgt ervoor dat je beter kunt slapen, beter kunt concentreren en uiteindelijk beter in je vel komt te zitten.

Momenteel is het LichtCafé voor cliënten die zijn aangemeld bij GGzE bedoeld. Hopelijk wordt dit geweldige initiatief verder uitgerold in Nederland!

 

Meer informatie en weten waar een LichtCafé is? Klik dan op volgende link: https://sites.ggze.nl/groups/39-lichtcafe/welcome

 

Of kijk op onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=hztmbHGi5XI&amp=&feature=youtu.be

 

Bronnen: GGzE & Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply