Spotlight

TUNNEL of LIGHT

Tunnels… Handig voor de doorstroom van verkeer, maar ik vind het vaak niet prettig om hier in te rijden. Een donker gat, onheilspellende verlichting en ergens aan het eind weer licht. Toch is er inmiddels licht aan het eind van de tunnel! Gelukkig wordt de laatste jaren veel aandacht besteed aan goede tunnelverlichting. Maar ook aan creatieve tunnelverlichting!

 

Tunnelverlichting als kunst!

 

In Emmen is van de Hondsrugtunnel een ware lichtbeleving gemaakt: DOLMEN LIGHT. Dolmen Light is gebaseerd op het ‘Goud van Drenthe’ en verwijst naar het belang van de Hunebedden voor Emmen en omgeving. Lichtkunstenares Titia Ex heeft een mooie filosofie achter haar werk. Het licht in de tunnel vertegenwoordigt de organische ruimte tussen de stenen. Van buitenaf zijn het zwarte gaten maar wanneer je een Hunebed betreedt, zie je het licht sprankelen en twinkelen tussen de keien door. De donkere vormen in de tunnel omsloten door het licht zijn de keien. De tunnelwanden de bodem van de Hondsrug. De lichtinstallatie weerspiegelt het verleden en verbindt het met het heden gebruikmakend van de nieuwste technieken, een passage in de tijd. Het geprogrammeerde kleurenpalet verandert wanneer je de tunnel inrijdt. Begin en einde van de tunnel zijn nooit hetzelfde.

Dolmen Light heeft in 2015 een grote internationale lichtprijs gewonnen: de Lamp Lighting Award in de categorie stedelijke- & landschapsverlichting.

 

Op naar Drenthe!

 

www.titiaex.nl

https://www.youtube.com/watch?v=rw-9u1cXUBw

 

Lichtkunstwerk in Hondsrugtunnel.

dolmen light 5

dolmen light 4

Dolmen light 2

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply